Uncategorized Mięsna planeta

Mięsna planeta

0 Comments 12:22

Jaki jest związek między zawartością naszych talerzy a kondycją środowiska naturalnego? Czy stosując dietę wegetariańską możemy przysłużyć się naszej planecie? Na początek poszukiwania odpowiedzi na te pytania klasa szósta wzięła udział w zajęciach -“Mięsna planeta”, czyli wykład o tym, w jaki sposób hodowla miliardów ton zwierząt wpływa na Ziemię. Wykład poprowadziła Monika Kuźniewska, doktorantka w Katedrze Ekonomii Akademii Leona Koźmińskiego.

Podczas zajęć przyjrzeliśmy się, w jaki sposób producenci żywności odpowiadają na rosnący apetyt na mięso i produkty zwierzęce, jak wyglądają nowoczesne metody produkcji żywności i jakie granice koncerny są gotowe przekroczyć w pogoni za zwiększaniem efektywności chowu przemysłowego. Sprawdziliśmy, co to oznacza dla środowiska naturalnego.

Organizatorzy wydarzenia opisali dokładnie ten problem. Każdego roku na mięso i jadalne części ciał zabijamy około 60 miliardów zwierząt lądowych (liczbę zabitych zwierząt morskich trudno jest oszacować). Tak wielki apetyt świata wywiera również wielki wpływ na naszą planetę – wykorzystujemy coraz więcej ziemi na pastwiska i produkcję zbóż na pasze.

Jedzenie jest dla nas rzeczą tak naturalną, że nie zwracamy na nie większej uwagi. Czy zdążymy w porę dostrzec konsekwencje wyborów, które kształtują obecną i przyszłą rzeczywistość? Jednego możemy być pewni – transformacje zachodzące w systemie żywnościowym niemal niezauważalnie, powoli, dzień po dniu, zmieniają nasz świat. Uczniowie długo dyskutowali i zastanawiali się czy są w stanie zrezygnować z mięsa, by ratować planetę? Wykonali plakaty ilustrujące ten problem.

Related Post