20 grudnia klasa I wzięła udział w warsztatach robienia pizzy, w restauracji „Wenecja”, w Gryfinie. Dzieci miały okazję dowiedzieć się skąd wywodzi się pizza, jak ją prawidłowo przygotowywać. Po pokazie dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami – formowały, rozciągały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Zajęcia kulinarne to dla dzieci fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób możemy wspierać dzieci w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego ich świata. Celem warsztatów było nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw. Ponadto rozwijać kreatywność dzieci, samodzielność, sprawność manualną, zapoznać uczniów z zasadami savoir- vivre przy stole. Wspólne przyrządzanie posiłków jest również okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi. Serdecznie dziękujemy Pani Ewie i Panu Rolandowi – właścicielom restauracji „Wenecja” za zaproszenie i przeprowadzenie wspaniałych warsztatów z pizzą w roli głównej.
Warsztaty w “Wenecji”
Categories:
Related Post
Smakowita lekcja biologii w klasie VSmakowita lekcja biologii w klasie V
Każdy żywy organizm zbudowany jest z komórek. Także nasz. Jednak pojęcie komórki jest dosyć abstrakcyjne. Kto wymyślił takie nazwy jak: mitochondrium, wakuola czy rybosomy? Trudniej się nie dało? Nie jesteśmy w
Nowe szafkiNowe szafki
Mała-wielka zmiana. Pod koniec roku 2022 w naszej szkole pojawiły się szafki dla uczniów. Teraz można zostawiać w nich nie tylko kurtki, ale także podręczniki i zeszyty. Jest to wielkie